fbpx

10 meest gemaakte fouten van beginnende beleggers 

Beleggen is geen hogere wiskunde, maar het vraagt wel degelijk om een goed uitgedacht plan. Anders ga je fouten maken en dat is zonde van het geïnvesteerde geld. We hebben met beleggen natuurlijk maar één doel voor ogen en dat is: geld voor je laten werken en daar vervolgens rendement op behalen. Om je te behoeden voor de fouten die veel beginnende beleggers maken, deel ik graag de 10 meest gemaakte fouten met je. Lees ze goed door, want op deze wijze voorkom je het weggooien van geld. 

Fout 1: Beleggen op korte termijn

Dit is een van de meest gemaakte fouten: niet op de lange termijn beleggen, maar door ongeduld of angst rondom veranderingen in de markt, assets (aandelen, obligaties etc.) weer te snel verkopen. Door op korte termijn te beleggen loop je een hele hoop rendement mis. Dit komt onder andere door het rente-op-rente effect. Je ontvangt namelijk rente over je geïnvesteerde startkapitaal, maar na het eerste jaar ook over het verkregen rentebedrag. Het bedrag groeit daarmee eigenlijk als vanzelf. Tuurlijk, de markt verandert. De ene keer zullen je beleggingen minder waard zijn dan de andere keer, maar beleggen vereist geduld. Uit onderzoek blijkt dat +15 jaar structureel beleggen 9 van de 10 keer een (groot) rendement oplevert. Houd dus vol en geef niet te snel op!

Fout 2: Emotie boven verstand (FOMO)

Emotie is iets heel erg moois en een echte vrouwelijke superpower! Daar mag je tijdens beleggen zeker gebruik van maken. Het verstand is erg goed in het aanwakkeren van angst; het gevoel te creëren iets mis te lopen. Denk hierbij aan een mooie kans wat juist veel geld zou kunnen opleveren of de angst om door een van je huidige beleggingen en veranderingen in de markt een hoop geld te verliezen. Het verstand gaat niet goed op het verliezen van de controle, het ervaren van angst of het mogelijk mislopen van goede investeringen. Het FOMO (Fear of Missing Out) gevoel wil het zo snel mogelijk opgelost hebben. Mijn tip: laat je hierdoor niet afleiden! Het is normaal dat het verstand zo reageert, maar je hoeft er niet naar te luisteren. Beleggen is in dat geval een rare wereld. Je natuurlijke systeem reageert, maar in plaats van te reageren mag je dit vooral negeren. Blijf vertrouwen dat geduld hier cruciaal is en het FOMO-gevoel hier niet altijd juist is. 

Fout 3: De markt proberen te timen

Hier kan ik heel kort over zijn: het echt timen van de markt is eigenlijk niet mogelijk. Ons verstand verlangt naar perfectie. Door de markt juist proberen te timen, hopen we op het perfecte moment in te kunnen stappen met beleggen. Echter, daardoor loop je vaak al veel meer mis dan je hoopt. In bijvoorbeeld 82% van de gevallen lukt het actieve fondsen in het eerste jaar niet om de markt te verslaan. Voor 3 jaar is dat 89% en 5 jaar 93%. (bron Spiva world). Als actieve fondsbeheerders die er dagelijkse mee bezig zijn het al niet lukt om de markt te timen. Hoeveel tijd moet jij dan investeren om het wel te kunnen? Er komt geen perfect moment. Het enige perfecte moment dat er is om te beginnen met beleggen, is NU.

Fout 4: Te weinig geduld

Hij is in de vorige fouten al kort benoemd: het hebben van te weinig geduld. Ook dit is een cruciale fout die veel beginnende beleggers ondergaan. Tuurlijk! Ik snap het: we willen gewoon graag zo snel mogelijk vooruitgang zien. Het is normaal! Dat hoort ook bij het verstand. Toch is het cruciaal dat je geduld hebt. Dan heb ik het niet over een paar maanden, maar over circa 15 jaar (!!). Ja, het is veel, maar het zal het meer dan waard zijn. Als je dat volhoudt, zul je (over het algemeen) een hoop rendement terugontvangen.

Fout 5: Te veel kosten maken

Om te kunnen beleggen maak je meerdere transacties: je koopt assets en verkoopt ze weer, maar alleen als dat volgens jouw persoonlijke beleggingsplan de beste optie is. Het komt vaak genoeg voor dat beginnend beleggers te impulsief zijn en te snel assets verkopen of opnieuw aankopen. Dit alles geeft een hele hoop transactiekosten die weer van jouw gehaalde rendement afgaan. Zonde! Het is weggegooid geld. Niet doen dus. Wees geduldig, stick to the plan en praat, indien je twijfelt met een expert om hiervoor juist advies te ontvangen.

Fout 6: Te veel risico nemen

Te veel op safe spelen is niet aan te raden, want daardoor start je misschien überhaupt niet met beleggen. Echter, te veel risico nemen is ook niet goed. De kans dat je daardoor al vroegtijdig geld verliest is erg aanwezig en ontzettend zonde. Denk dus goed na over de keuzes die je maakt. Overleg waar nodig met een expert, ik help je graag.

Fout 7: Beleggen zonder plan

Beleggen zonder een duidelijk plan is net als een vliegtuig uitspringen zonder parachute: het is heel onverstandig en dat het verkeerd afloopt is een ding dat zeker is. Je hebt een duidelijk doel voor ogen waar je naartoe gaat werken en om dit doel te behalen, heb je een duidelijke strategie nodig. Denk dit van tevoren uit en neem dit serieus gedurende je hele beleggingstraject. Uiteraard kan je het plan indien nodig weer bijschaven, net zoals dat je een parachute kunt bijsturen terwijl je in de lucht hangt, maar blijf trouw aan hetgeen dat je uitwerkt. Op deze wijze blijf je recht op je doel afgaan en eindig je niet met grote financiële verliezen. Daar wordt niemand blij van. Heb je hulp nodig bij het opstellen van jouw persoonlijke beleggingsplan? Ontdek dan mijn 1-op-1 traject. 

Fout 8: Niet diversifiëren

Als je gaat beleggen, is het belangrijk dat je een divers beleggingsportfolio opbouwt. Op deze wijze spreid je namelijk je investeringen, waardoor je je niet afhankelijk maakt van één soort belegging. Stel dat asset 1 tijdelijk niet goed lijkt te gaan, dan is er niet direct reden tot paniek, omdat de andere assets in jouw portfolio dit (tijdelijke) tekort opvangen. Door te diversifiëren, creëer je voor jezelf een stabiele basis, waardoor je tijdens het beleggingstraject meer rust ervaart. Mocht de markt ineens veranderen en daardoor een of enkele van jouw beleggingen beïnvloeden, dan kan je het vanuit rust en geduld rustig laten gebeuren en uiteindelijk, indien nodig handelen.

Fout 9: Niet automatisch beleggen

Het is een kleine moeite en toch doen veel beginnende beleggers dit niet: automatisch beleggen. Door elke maand een vast bedrag automatisch te laten overboeken naar je beleggingsrekening, creëer je voor jezelf een mooi stabiel rendement op de lange termijn. Je doet jezelf een gunst om dit elke maand of elk kwartaal (net wat voor jou goed werkt) automatisch in te stellen.

Fout 10: Alles zelf willen doen

I get it! We zijn zo lekker eigenwijs met z’n allen. We willen het graag alleen doen, maar dit is voorál op het gebied van beleggen niet aan te raden. Zoals ik in het begin al schreef, is beleggen geen hogere wiskunde, maar is het wel belangrijk om de beleggingsmarkt goed te begrijpen. Als je begint met beleggen is het aan te raden om een expert in de hand te nemen die jou helpt bij het zetten van de eerste stappen op, en het kennismaken met de markt.

Ik help jou daar graag bij!

In mijn 1-op-1 traject Slim Strategisch Beleggen sta ik als een soort coach naast jou. Ik denk met je mee, creëer samen met jou je persoonlijke beleggingsstrategie en help je wegwijs te worden in de wereld van beleggen. Zo weet je zeker dat je geld op de juiste manier geïnvesteerd wordt en je niet een van de bovenstaande fouten begaat. Wil je eens kennismaken? Dat kan via de onderstaande knop.

Rommie Spoelstra

In mijn blogs deel ik graag tips en informatie met je!

Social media

Gratis e-book: 5 stappenplan naar Financiële Vrijheid

Droom jij ook van financiële vrijheid? En ben je benieuwd welke stappen je moet zetten op die te bereiken? Vraag dit E-book aan en ik vertel je welke 5 stappen je moet doorlopen.